vaardigheidVaardigheid

Als je een paar keer de F Proeven gereden hebt kun je meedoen aan de vaardigheidsproeven. Hierin komen, naast enkele manegefiguren die je al hebt geleerd bij de dressuurproeven, extra onderdelen voor zoals slalommen, balkjes draven, poortjes passeren en een klein obstakel springen. Bij de vaardigheidsproeven ligt de nadruk op de balans, behendigheid en de samenwerking met het paard. De vaardigheidsproeven bestaan uit drie verschillende niveaus; Vaardigheid 1, 2 en 3, oftewel Va1, Va2 en Va3.

Va1
Vaardigheid 1 kan gereden worden wanneer je 1 promotiepunt in de F4 hebt behaald. De Va1 is vooral bedoeld om ruiters behendiger te maken op het paard en om meer balans te ontwikkelen voor het springen.

Va2
Vaardigheid 2 kan gereden worden wanneer je 2 promotiepunten hebt behaald in de Va1 of wanneer je jouw diploma hebt behaald in de F4. Bij de Va2 wordt het al iets moeilijker en wordt er onder andere van jou gevraagd om in de verlichte zit te galopperen. Na het behalen van je 2e promotiepunt in de Va2 krijg je jouw diploma.

Va3
Vaardigheid 3 kan gereden worden wanneer je 2 promotiepunten hebt behaald in de Va2. Deze proef is anders dan de Va1 en Va2. Va3 bereidt je voor op het Oefenspringen en later de S Proeven. De Va3 is een mix tussen een rijproef en een springparcours.

Om ruiters te kunnen leren springen heeft de FNRS de opleiding “Leer springen met plezier” ontwikkeld. Door deze opleiding stapsgewijs te doorlopen via de vaardigheidsproeven en het oefenspringen leer je om een echt parcours te springen. Natuurlijk kun je met het springen van de parcoursen promotiepunten verdienen en vervolgens promoveren naar een hogere klasse. Er zijn zeven klassen, waarbij de hoogte van de sprongen oploopt van 30 tot en met 90 cm.

Tijdens het rijden van een springproef word je beoordeeld door een FNRS Jurylid op het binnenkomen, halthouden en groeten, op de wijze van rijden tussen de hindernissen en op je houding en zit. Je krijgt dus drie verschillende cijfers, die uiteindelijk zorgen voor je totale puntenaantal.

Springen

S30 t/m S90
Het FNRS Leer springen met plezier bestaat uit verschillende klassen. Er wordt begonnen bij de S30. Het getal 30 geeft hierbij de hoogte van de hindernis aan. De klassen lopen steeds met 10 centimeter op, totdat de S90 is bereikt. S90 is de hoogst haalbare klasse bij het FNRS Springen. De klassen op een rijtje: S30, S40, S50, S60, S70, S80, S90. Voor de S40, S60 en de S80 kan er een diploma worden behaald. Wanneer je in een klasse 15 promotiepunten hebt behaald, moet je door naar de volgende klasse. Bij 3 promotiepunten mag je door naar de volgende klasse.